Katedra Żywienia i Dietetyki
Plan Konsultacji Pracowników Katedry Żywienia 2025/2026 (18 KB)

Zasadnicze kierunki badań naukowych
Naturalne źródła antyoksydantów w diecie człowieka i ich wpływ na zdrowie
Warzywa, owoce, soki owocowe, miody, herbaty i inne ekstrakty roślinne jako źródła cennych związków bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych i ich potencjalne możliwości zastosowania w profilaktyce i wspomaganiu leczeniu chorób cywilizacyjnych.
Zachowania żywieniowe dzieci, młodzieży i dorosłych w świetle współczesnych zagrożeń zdrowotnych.
Badania dotyczące aktualnych problemów związanych z zachowaniami żywieniowymi w/w grup oraz ich konsekwencjami zdrowotnymi stanowiącymi wyzwanie dla współczesnego dietetyka. Nieprawidłowe zachowania żywieniowe mogą prowadzić z jednej strony do nadwagi i otyłości, ale także do specyficznych i niespecyficznych zaburzeń odżywiania.
Zainteresowania Katedry koncentrują się także na aktualnych zaleceniach żywieniowych dotyczących żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz współczesnych wyzwań dotyczących dietoterapii w różnych jednostkach chorobowych, z którymi na co dzień boryka się dietetyk kliniczny.
Zwracamy także uwagę na problemy epidemiologiczne społeczeństwa, w szczególności na bezpieczeństwo i zagrożenia mikrobiologiczne w żywieniu zbiorowym.
Działalność dydaktyczna:
Katedra prowadzi głównie zajęcia dydaktyczne dla studentów kierunku Dietetyka – studia 1 i 2 stopnia oraz innych kierunków na Wydziale Nauk o Zdrowiu. Wspomagamy także proces dydaktyczny na Wydziale Farmaceutycznym i Lekarskim.
Regulamin BHP pracowni gastronomicznej (1,86 MB)
BHP w procesie kształcenia – Zarządzenie Prorektora CM (2,12 MB)