Katedra Żywienia i Dietetyki

ul. Dębowa 3, 85-626 Bydgoszcz

tel. 52 585-54-00
kizzywidiet@cm.umk.pl

Collegium Medicum UMK Collegium Medicum UMK Collegium Medicum UMK

Katedra Żywienia i Dietetyki

Plan Konsultacji Pracowników Katedry Żywienia 2025/2026  (18 KB)

Kierownik Katedry: dr hab. Dariusz Nowak, prof. UMK

 

Zasadnicze kierunki badań naukowych

Naturalne źródła antyoksydantów w diecie człowieka i ich wpływ na zdrowie

Warzywa, owoce, soki owocowe, miody, herbaty i inne ekstrakty roślinne jako źródła cennych związków bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych i ich potencjalne możliwości zastosowania w profilaktyce i wspomaganiu leczeniu chorób cywilizacyjnych.

Zachowania żywieniowe dzieci, młodzieży i dorosłych w świetle współczesnych zagrożeń zdrowotnych.

Badania dotyczące aktualnych problemów związanych z zachowaniami żywieniowymi w/w grup oraz ich konsekwencjami zdrowotnymi stanowiącymi wyzwanie dla współczesnego dietetyka. Nieprawidłowe zachowania żywieniowe mogą prowadzić z jednej strony do nadwagi i otyłości, ale także do specyficznych i niespecyficznych zaburzeń odżywiania.

Zainteresowania Katedry koncentrują się także na aktualnych zaleceniach żywieniowych dotyczących żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz współczesnych wyzwań dotyczących dietoterapii w różnych jednostkach chorobowych, z którymi na co dzień boryka się dietetyk kliniczny.

Zwracamy także uwagę na problemy epidemiologiczne społeczeństwa, w szczególności na bezpieczeństwo i zagrożenia mikrobiologiczne w żywieniu zbiorowym.

Działalność dydaktyczna:

Katedra prowadzi głównie zajęcia dydaktyczne dla studentów kierunku Dietetyka – studia 1 i 2 stopnia oraz innych kierunków na Wydziale Nauk o Zdrowiu. Wspomagamy także proces dydaktyczny na Wydziale Farmaceutycznym i Lekarskim.

 

Regulamin BHP pracowni gastronomicznej (1,86 MB)

BHP w procesie kształcenia – Zarządzenie Prorektora CM (2,12 MB)