Pracownia Mikrobiologiczna
Tematy projektów badawczych realizowanych w pracowni mikrobiologii i biologii molekularnej Katedry Higieny, Epidemiologii i Ergonomii
- Ustalenie dróg rozprzestrzeniania się szczepów Campylobacter spp. oraz ustalanie potencjalnych rezerwuarów.
- Ocena częstości występowania bakterii z rodzaju Campylobacter spp. w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego (próbki drobiu).
- Ocena częstości występowania bakterii z rodzaju Campylobacter spp. w wodach powierzchniowych na terenie województwa kujawsko-pomorskiego (rzeka Brda, Wisła, stawy rekreacyjne, fontanny miejskie, kąpieliska).
- Ocena częstości występowania Campylobacter spp. u psów i kotów.
- Diagnostyka kampylobakteriozy u dzieci leczonych w Wojewódzkim Szpitalu Zakaźno-Obserwacyjnym w Bydgoszczy.
- Ocena częstości występowania wybranych genów odpowiedzialnych za zjadliwość w szczepach Campylobacter spp. izolowanych z wybranych grup materiałów.
- Ocena lekowrażliwości i pokrewieństwa szczepów Campylobacter spp. izolowanych ze środowiska i materiału klinicznego.
Epidemiologia zakażeń Campylobacter spp.
Zakażenia pałeczkami z rodzaju Campylobacter u ludzi stanowią poważny problem epidemiologiczny. W krajach rozwiniętych drobnoustroje te są najczęstszym bakteryjnym czynnikiem etiologicznym biegunek u ludzi. Głównym źródłem zakażenia dla człowieka są produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza drobiowego, oraz zanieczyszczona bakteriami woda. Niebezpieczeństwo zakażenia niesie także kontakt ze zwierzętami domowymi i hodowlanymi. W Polsce nie jest powszechnie prowadzona diagnostyka zakażeń Campylobacter spp. Badania prowadzone w pracowni mikrobiologii i biologii molekularnej uwzględniają wielokierunkową izolację Campylobacter spp. z materiału klinicznego oraz najważniejszych nośników i źródeł tej bakterii w środowisku.