Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki - Wydział Nauk o Zdrowiu - Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki

ul. Dębowa 3, 85-626 Bydgoszcz

tel. 52 585-54-00
kizzywidiet@cm.umk.pl

Collegium Medicum UMK Collegium Medicum UMK Collegium Medicum UMK

Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki

dr Michał Gośliński

Lista publikacji wygenerowana na podstawie informacji z Biblioteki Uniwersyteckiej UMK w oparciu o bazę danych Expertus

1/20

Autorzy: Dariusz (żyw. i diet.) Nowak, Michał Gośliński, Cezary Popławski.
Tytuł oryginału: Consumption of energy drinks in a group of young athletes.
Czasopismo: J. Educ. Health Sport
Szczegóły: 2019 : Vol. 9, nr 2, s. 458-465.
Uwagi: [Poprzedni tytuł: "Journal of Health Sciences"]
e-ISSN: 2391-8306
Słowa kluczowe: Napoje energetyczne ; Picie alkoholu ; Kofeina ; Sport
Charakt. formalna: Polski, Artykuł
Język publikacji: ENG
Afiliacja CM UMK
Punktacja MNiSW: 7.000
Data rejestracji: 2019.03.11
open-access-text-version: FINAL_PUBLISHED
open-access-licence: OTHER
open-access-release-time: AT_PUBLICATION
open-access-article-mode: OPEN_JOURNAL
A

2/20

Autorzy: Dariusz (żyw. i diet.) Nowak, Michał Gośliński, E. Wojtowicz, K. Przygoński.
Tytuł oryginału: Antioxidant properties and phenolic compounds of vitamin C-rich juices.
Czasopismo: J. Food Sci.
Szczegóły: 2018 : Vol. 83, nr 8, s. 2237-2246.
p-ISSN: 0022-1147
e-ISSN: 1750-3841
Słowa kluczowe: Środki przeciwutleniające ; Flawonoidy ; Kwasy ; Polifenole ; Kwas askorbinowy ; Napoje
Charakt. formalna: Zagraniczny, Artykuł
Język publikacji: ENG
Afiliacja CM UMK
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor: 2.018
Punktacja MNiSW: 30.000
Data rejestracji: 2018.09.04
open-access-text-version: FINAL_PUBLISHED
open-access-licence: OTHER
open-access-release-time: AT_PUBLICATION
open-access-article-mode: OPEN_JOURNAL
A

3/20

Autorzy: Justyna Przybyszewska, Michał Gośliński, Oliwia* Rolirad, A. Rakowski.
Tytuł oryginału: High level of serum hepcidin in the group of juniors training canoeing : preliminary report.
Czasopismo: J. Educ. Health Sport
Szczegóły: 2018 : Vol. 8, nr 11, s. 229-239.
Uwagi: [Poprzedni tytuł: "Journal of Health Sciences"]
e-ISSN: 2391-8306
Słowa kluczowe: Hepcydyny ; Aktywność fizyczna ; Sport ; Młodzież
Charakt. formalna: Polski, Artykuł
Język publikacji: ENG
Afiliacja CM UMK
Punktacja MNiSW: 7.000
Data rejestracji: 2018.11.16
open-access-text-version: FINAL_PUBLISHED
open-access-licence: OTHER
open-access-release-time: AT_PUBLICATION
open-access-article-mode: OPEN_JOURNAL
A

4/20

Autorzy: Dariusz (żyw. i diet.) Nowak, Michał Gośliński, K. Przygoński, E. Wojtowicz.
Tytuł oryginału: The antioxidant properties of exotic fruit juices from acai, maqui berry and noni berries.
Czasopismo: Eur. Food Res. Technol.
Szczegóły: 2018 : Vol. 244, nr 11, s. 1897-1905.
p-ISSN: 1438-2377
e-ISSN: 1438-2385
Słowa kluczowe: Owoce ; Jagody ; Środki przeciwutleniające
Charakt. formalna: Zagraniczny, Artykuł
Język publikacji: ENG
Afiliacja CM UMK
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor: 1.919
Punktacja MNiSW: 30.000
Data rejestracji: 2018.07.12

5/20

Autorzy: Dariusz (żyw. i diet.) Nowak, Michał Gośliński, Kamila* Nowatkowska.
Tytuł oryginału: The effect of acute consumption of energy drinks on blood pressure, heart rate and blood glucose in the group of young adults.
Czasopismo: Int. J. Environ. Res. Public Health
Szczegóły: 2018 : Vol. 15, nr 3, s. 544, 1-11.
p-ISSN: 1661-7827
e-ISSN: 1660-4601
Słowa kluczowe: Napoje energetyczne ; Ciśnienie krwi ; Kurczliwość mięśnia sercowego ; Glukoza we krwi
Charakt. formalna: Zagraniczny, Artykuł
Język publikacji: ENG
Afiliacja CM UMK
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor: 2.145
Punktacja MNiSW: 30.000
Data rejestracji: 2018.04.10
open-access-text-version: FINAL_PUBLISHED
open-access-licence: OTHER
open-access-release-time: AT_PUBLICATION
open-access-article-mode: OPEN_JOURNAL
A

6/20

Autorzy: Dariusz (żyw. i diet.) Nowak, Michał Gośliński, Patrycja* Szpankiewicz.
Tytuł oryginału: Karnozyna : naturalny antyoksydant w mięsie.
Czasopismo: Gospod. Mięsna
Szczegóły: 2017, nr 10, s. 16-18.
p-ISSN: 0367-4916
e-ISSN: 2449-9536
Słowa kluczowe: Karnozyna ; Antyoksydanty ; Mięso
Charakt. formalna: Polski, Artykuł
Język publikacji: POL
Afiliacja CM UMK
Punktacja MNiSW: 7.000
Data rejestracji: 2017.11.21

7/20

Autorzy: Dariusz (żyw. i diet.) Nowak, Michał Gośliński, A. Szwengiel.
Tytuł oryginału: Multidimensional comparative analysis of phenolic compounds in organic juices with high antioxidant capacity.
Czasopismo: J. Sci. Food Agric.
Szczegóły: 2017 : Vol. 97, nr 8, s. 2657-2663.
p-ISSN: 0022-5142
Słowa kluczowe: Środki przeciwutleniające ; Polifenole ; Jagody ; Napoje
Charakt. formalna: Zagraniczny, Artykuł
Język publikacji: ENG
Afiliacja CM UMK
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor: 2.379
Punktacja MNiSW: 35.000
Data rejestracji: 2017.11.21
open-access-text-version: FINAL_PUBLISHED
open-access-licence: OTHER
open-access-release-time: AT_PUBLICATION
open-access-article-mode: OPEN_JOURNAL
A

8/20

Autorzy: Oliwia* Rolirad, Justyna Przybyszewska, Michał Gośliński, Andrzej* Rakowski.
Tytuł oryginału: Ocena stęźenia hepcydyny na tle wybranych parametrów morfologii krwi oraz wskaźników stanu odżywienia u juniorów uprawiających kajakarstwo.
Tytuł całości: Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych "Zagadnienia kultury fizycznej i zdrowia w badaniach młodych naukowców". Streszczenia.
Odpowiedzialni za całość, redakcja: J. Gajewski, E. Sienkiewicz-Dianzenza.
Adres wydawniczy: Warszawa : AWF, 2017
Opis fizyczny: s. 93.
Konferencja/zjazd: Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie : Warszawa, 2017.06.02
p-ISBN: 978-83-61830-34-4
Słowa kluczowe: Hepcydyny ; Krew - morfologia ; Stan odżywienia ; Sport ; Młodzież
Charakt. formalna: Polski, Streszczenie Zjazdowe
Język publikacji: POL
Afiliacja CM UMK
Data rejestracji: 2017.06.27

9/20

Autorzy: D.T. Młynarczyk, E. Wieczorek, Michał Falkowski, Ł. Popenda, M. Kryjewski, J. Piskorz, M. Spychała, R. Błażejewski, S. Jurga, J. Mielcarek, Michał Gośliński.
Tytuł oryginału: Pochodne tribenzoporfirazyn jako potencjalne fotosensybilizatory w fotoremediacji.
Tytuł całości: II Ogólnopolskie Sympozjum Chemii Bioorganicznej, Organicznej i Biomateriałów BioOrg : materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydz. Tech. Chem. Politech. Poznańska, 2017
Opis fizyczny: s.348-349.
Konferencja/zjazd: : Poznań, 2017.12.02
p-ISBN: 978-83-916087-5-3
Słowa kluczowe: Chemia organiczna
Charakt. formalna: Polski, Plakat Zjazdowy
Język publikacji: POL
Afiliacja CM UMK
Data rejestracji: 2018.01.18

10/20

Autorzy: Dariusz (żyw. i diet.) Nowak, Michał Gośliński, E. Wojtowicz.
Tytuł oryginału: Comparative analysis of the antioxidant capacity of selected fruit juices and nectars : Chokeberry juice as a rich source of polyphenols.
Czasopismo: Int. J. Food Prop.
Szczegóły: 2016 : Vol. 19, nr 6, s. 1317-1324.
p-ISSN: 1094-2912
e-ISSN: 1532-2386
Słowa kluczowe: Owoce ; Napoje ; Aronia ; Polifenole ; Środki przeciwutleniające
Charakt. formalna: Zagraniczny, Artykuł
Język publikacji: ENG
Afiliacja CM UMK
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor: 1.427
Punktacja MNiSW: 25.000
Data rejestracji: 2016.05.17

11/20

Autorzy: Dariusz (żyw. i diet.) Nowak, Zofia Grąbczewska, Michał Gośliński, Karolina Obońska, Anita Dąbrowska, Jacek Kubica.
Tytuł oryginału: Effect of chokeberry juice consumption on antioxidant capacity, lipids profile and endothelial function in healthy people: a pilot study.
Czasopismo: Czech. J. Food Sci.
Szczegóły: 2016 : Vol. 43, nr 1, s. 39-46.
p-ISSN: 1212-1800
e-ISSN: 1805-9317
Słowa kluczowe: Środki przeciwutleniające ; Aronia ; Choroba wieńcowa - czynniki ryzyka ; Polifenole
Charakt. formalna: Zagraniczny, Artykuł
Język publikacji: ENG
Afiliacja CM UMK
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor: 0.787
Punktacja MNiSW: 20.000
Data rejestracji: 2016.03.29
open-access-text-version: FINAL_PUBLISHED
open-access-licence: OTHER
open-access-release-time: AT_PUBLICATION
open-access-article-mode: OPEN_REPOSITORY
A

12/20

Autorzy: Michał Gośliński, Dariusz (żyw. i diet.) Nowak, M. Ronkiewicz.
Tytuł oryginału: Ocena percepcji smaku u osób w wieku podeszłym jako istotnego czynnika zaburzeń odżywiania.
Tytuł całości: Interdyscyplinarna Konferencja "Zaburzenia odżywiania się"
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2016
Opis fizyczny: [s. 16].
Konferencja/zjazd: Studenckie Koło Naukowe ds. Badań nad Zaburzeniami Odżywiania Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego; Zakład Psychologii Medycznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny; Katedra Nauk Humanistycznych, Uniwersytet Medyczny w Lublinie; Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyny IFMSA-Poland Oddział Warszawa : Warszawa, 2016.04.24
Słowa kluczowe: Zaburzenia odżywiania ; Percepcja smakowa ; Wiek starczy
Charakt. formalna: Polski, Streszczenie Zjazdowe
Język publikacji: POL
Afiliacja CM UMK
Data rejestracji: 2016.05.17

13/20

Autorzy: Dariusz (żyw. i diet.) Nowak, Michał Gośliński.
Tytuł oryginału: Aspekty żywieniowe i zdrowotne stosowania diety wegetariańskiej.
Czasopismo: Czas. Aptek.
Szczegóły: 2015 : T. 22, nr 2, s. 35-40.
p-ISSN: 1233-2755
Słowa kluczowe: Dieta wegetariańska ; Zdrowie
Charakt. formalna: Polski, Artykuł
Język publikacji: POL
Afiliacja CM UMK
Punktacja MNiSW: 2.000

14/20

Autorzy: Michał Gośliński, Dariusz (żyw. i diet.) Nowak, M. Wierzbicka.
Tytuł oryginału: Dieta makrobiotyczna i jej wpływ na zdrowie człowieka.
Czasopismo: Czas. Aptek.
Szczegóły: 2015 : T. 22, nr 1, s. 37-43.
p-ISSN: 1233-2755
Słowa kluczowe: Dieta makrobiotyczna ; Żywienie
Charakt. formalna: Polski, Artykuł
Język publikacji: POL
Afiliacja CM UMK
Punktacja MNiSW: 2.000

15/20

Autorzy: Michał Gośliński, Dariusz (żyw. i diet.) Nowak, D. Traczyk.
Tytuł oryginału: Dieta paleolityczna - : wartość odżywcza i aspekty zdrowotne.
Czasopismo: Czas. Aptek.
Szczegóły: 2015 : T. 22, nr 12, s. 40-44.
p-ISSN: 1233-2755
Słowa kluczowe: Dieta paleolityczna ; Wartość odżywcza
Charakt. formalna: Polski, Artykuł
Język publikacji: POL
Afiliacja CM UMK
Punktacja MNiSW: 2.000
Data rejestracji: 2015.12.03

16/20

Autorzy: Dariusz (żyw. i diet.) Nowak, Michał Gośliński.
Tytuł oryginału: Właściwości antyoksydacyjne i zdrowotne miodu Manuka.
Czasopismo: Czas. Aptek.
Szczegóły: 2015 : T. 22, nr 3, s. 45-50.
p-ISSN: 1233-2755
Słowa kluczowe: Miód ; Polifenole ; Środki przeciwbakteryjne ; Środki przeciwutleniające
Charakt. formalna: Polski, Artykuł
Język publikacji: POL
Afiliacja CM UMK
Punktacja MNiSW: 2.000

17/20

Autorzy: Michał Gośliński, Dariusz (żyw. i diet.) Nowak, J. Siemiątkowska.
Tytuł oryginału: Dieta św. Hildegardy w aspekcie współczesnej wiedzy żywieniowej i medycznej.
Czasopismo: Czas. Aptek.
Szczegóły: 2014 : T. 21, nr 6-7, s. 42-49.
p-ISSN: 1233-2755
Słowa kluczowe: Kasztanowiec ; Fenkuł ; Różowate ; Dieta ; Historia medycyny
Charakt. formalna: Polski, Artykuł
Język publikacji: POL
Afiliacja CM UMK
Punktacja MNiSW: 4.000

18/20

Autorzy: Dariusz (żyw. i diet.) Nowak, Michał Gośliński.
Tytuł oryginału: Wartość odżywcza i walory zdrowotne jagnięciny.
Czasopismo: Czas. Aptek.
Szczegóły: 2014 : T. 21, nr 10, s. 39-45.
p-ISSN: 1233-2755
Słowa kluczowe: Owca ; Mięso ; Kwasy tłuszczowe nienasycone ; Wartość odżywcza
Charakt. formalna: Polski, Artykuł
Język publikacji: POL
Afiliacja CM UMK
Punktacja MNiSW: 4.000

19/20

Autorzy: Michał Gośliński, T. Rychlik, R. Zawirska-Wojtasiak.
Tytuł oryginału: The volatile profile of transgenic, thaumatin II expriming cucumber fruits and the determination of lipoxygenase pathway protein.
Tytuł całości: 18th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Food Technologist. 2nd International Session "Quo vadis alimentum?". Poznań 14-16 V 2013. [Poznań, 2013]
Opis fizyczny: s. 90.
Słowa kluczowe: Ogórek siewny ; Transgeny ; Lipoksygenaza
Charakt. formalna: Zagraniczny, Streszczenie Zjazdowe
Afiliacja CM UMK

20/20

Autorzy: M. Szwacka, W. Burza, R. Zawirska-Wojtasiak, Michał Gośliński, A. Twardowska, J. Gajc-Wolska, I. Kosieradzka, M. Kiełkiewicz.
Tytuł oryginału: Genetically modified crops expressing 35S-thaumatin II transgene : sensory properties and ford safety aspects.
Czasopismo: Comprehen. Rev. Food Sci. Food Safety
Szczegóły: 2012 : Vol. 11, s. 174-186.
p-ISSN: 1541-4337
Słowa kluczowe: Żywność ; Genetyka
Charakt. formalna: Zagraniczny, Artykuł
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor: 5.053
Punktacja MNiSW: 45.000